Hur man mäter länkbyggandets ROI

Hur man mäter länkbyggandets ROI

Är länkbyggande verkligen till nytta för ditt företag?
Länkbyggande kan vara en svår och tidskrävande uppgift, men det är viktigt att mäta avkastningen på dina ansträngningar för att avgöra om det verkligen är fördelaktigt för ditt företag. Det finns flera faktorer du bör tänka på när du mäter avkastningen på din länkbyggande kampanj, inklusive kvaliteten på länkarna, mängden länkar och länkarnas relevans.

Kvaliteten på länkarna är kanske den viktigaste faktorn att tänka på när man mäter länkbyggande ROI. En högkvalitativ länk från en relevant och auktoritativ webbplats kan vara värd mer än hundratals lågkvalitativa länkar från mindre välrenommerade webbplatser. För att få ett korrekt mått på länkkvalitet bör du använda ett verktyg som Moz’s Link Explorer.

Antalet länkar är också viktigt att tänka på när man mäter ROI. Ju fler länkar du har som pekar till din webbplats, desto bättre. Men fler länkar är inte nödvändigtvis lika med en bättre ROI. Länkarnas relevans spelar också en viktig faktor för att mäta länkbyggandets ROI. Om du bygger länkar från relevanta webbplatser kommer din webbplats PageRank att öka snabbare och du kommer att se mer trafik som kommer till din webbplats.

Ignorera inte SEO på sidan
SEO på sidan är en av de viktigaste faktorerna för att avgöra din webbplats sökmotorrankning. Om du har bra innehåll på din webbplats men dålig SEO på sidan, kommer du inte att få bra sökmotorranking.

Det enkla sättet att mäta länkbyggandets ROI
1. Känna till dina mål
2. Förstå värdet av en länk
3. Tänk på kostnaden

Om du försöker beräkna ROI för dina länkbyggande ansträngningar, kommer dessa tre tips att hjälpa dig. Först, känna till dina mål. Vad försöker du uppnå med dina länkar? Mer trafik? Fler konverteringar? När du väl vet ditt mål kan du börja mäta om dina länkar hjälper dig att uppnå det.

För det andra, förstå värdet av en länk. En länk från en webbplats av hög kvalitet är värd mer än en länk från en webbplats av låg kvalitet. Du kan använda verktyg som Moz’s Domain Authority eller Majestic’s TrustFlow för att mäta kvaliteten på webbplatser.

För det tredje, överväga kostnaden. En länk från en webbplats som kostar dig 100 USD kommer att vara mindre värd än en länk från en webbplats som inte kostar dig något. Enkelt uttryckt kan du inte beräkna ROI utan att veta värdet på båda sidor av ekvationen.