Hur fungerar chipkort? Den nya standarden för betalningsmetoder

Hur fungerar chipkort? Den nya standarden för betalningsmetoder

För att förstå hur ett chipkort fungerar är det viktigt att först förstå hur ett kredit- eller betalkort fungerar. Ett kredit- eller betalkort har en magnetremsa på baksidan som innehåller all kortinnehavarens information. Denna information inkluderar kontonummer, utgångsdatum och säkerhetskod. När en kund drar sitt kort i en butik läses denna information av maskinen och skickas till banken för godkännande.

Chipkort är olika genom att de har ett litet chip inbäddat på framsidan av kortet. Detta chip innehåller all samma information som finns på magnetremsan. När en kund sätter in sitt chipkort i en automat skickar chippet informationen till banken för godkännande. Fördelen med att använda ett chipkort är att det är mycket svårare för kriminella att kopiera eller förfalska din information.

Hur du håller din information säker: Framväxten av chipkort
Chipkort blir allt vanligare, men hur fungerar de? Och ännu viktigare, hur kan du hålla din information säker när du använder ett kreditkort med chip? Här är några tips som hjälper dig:

1. Kontrollera efter chipet.
Innan du sätter in ditt kort i någon maskin, se till att det har en chipläsare. Om det inte gör det kan din information vara i fara.

2. Håll din PIN-kod privat.
När du anger din PIN-kod, se till att du täcker knappsatsen med handen så att ingen kan se den.

3. Håll koll på dina kontoutdrag.
Håll ett öga på dina bank- och kreditkortsutdrag för eventuella obehöriga debiteringar. Om du ser något misstänkt, rapportera det omedelbart.

Genom att följa dessa enkla tips kan du hjälpa till att hålla din information säker när du använder ett chipkort.

 

Varför Chip-kort är framtiden för betalningar
Chipkort är framtiden för betalningar eftersom de är säkrare än traditionella magnetremskort. När ett chipkort används skapar chippet en unik transaktionskod som inte kan användas igen. Detta gör det mycket svårare för tjuvar att stjäla din kreditkortsinformation.

Chipkort har också fördelen av att kunna lagra mer information än magnetremskort. Det betyder att du kan använda ditt chipkort till saker som lojalitetsprogram och medlemskort.

Slutligen är chipkort mer accepterade runt om i världen än kort med magnetremsor. Detta är viktigt om du reser ofta eller planerar att göra affärer i andra länder.