Bredband

Bredband är en höghastighetsanslutning till Internet som alltid är på och mycket snabbare än en traditionell uppringd anslutning. En bredbandsanslutning görs med kabel, DSL eller fiberoptisk linje och ger idag hastigheter upp till 10 000 Mbps.

Bredbandsanslutningar är alltid på, vilket innebär att du inte behöver vänta på att ett uppringt modem ska ansluta varje gång du vill gå online. Du kan också göra mer än en sak online samtidigt med en bredbandsanslutning. Du kan till exempel ladda ner musik medan du surfar på nätet eller chattar med vänner.

Fiberoptiska linjer erbjuder de snabbaste bredbandshastigheterna som finns tillgängliga idag, upp till 10 000 Mbps. Men kabel- och DSL-anslutningar är också mycket snabbare än de brukade vara, med hastigheter på upp till 25 Mbps.

Historik – Från uppringt modem till fiber

Internet har kommit långt på kort tid. I början av internet använde människor uppringda modem för att ansluta till internet eller som det även kallas, world wide web (www). Uppringda modem var långsamma och opålitliga. De kunde bara ansluta en dator till internet åt gången, och om någon i ditt hushåll använde telefonen skulle du bli frånkopplad direkt.

Tack och lov är de dagarna sedan länge förbi. Idag har människor tillgång till internet via höghastighetsbredband. Bredbandshastigheter är mycket snabbare än de för uppringda modem, och kan hantera flera enheter samtidigt. Det finns olika typer av bredbandsanslutningar, men de erbjuder alla snabba och pålitliga internettjänster.

Bredband har förändrat vårt sätt att leva och arbeta. Vi kan nu streama filmer, videochatta med vänner och familj, jobba hemifrån och göra så mycket mer online.

Mobilt bredband

Bredband hänvisar till höghastighetsdatatjänster som tillåter användare att ansluta till internet trådlöst. Mobilt bredband är den term som används för de trådlösa datatjänster som tillhandahålls av ett mobilnät.

Mobilnät erbjuder mobila bredbandstjänster med två olika teknologier: LTE och 5G. LTE, eller Long Term Evolution, är en 4G-teknik som ger hastigheter upp till 10 gånger snabbare än 3G. 5G är nästa generations trådlösa teknik, och kan ge hastigheter upp till 100 gånger snabbare än LTE.

De flesta stora mobilleverantörer i Sverige erbjuder mobila bredbandstjänster med både LTE- och 5G-teknik. Telia, Tre och Telenor erbjuder alla mobila bredbandsplaner med datahastigheter på upp till 1 gigabit per sekund.