Desktop

En stationär plattform – desktop – hänvisar till ett datoroperativsystem som används på en stationär dator. De tre vanligaste skrivbordsplattformarna är Microsoft Windows, Apple macOS och Linux. Varje plattform har sina egna styrkor och svagheter, och dess popularitet bestäms av faktorer som vilken typ av datorhårdvara som finns tillgänglig, vilken programvara som är kompatibel med plattformen och personliga preferenser.

Innan stationära plattformar var persondatorer var de inte designade för ett specifikt operativsystem. En person som använde en dator skulle vanligtvis behöva använda programvaran som följde med den, vilket ofta var väldigt grundläggande.

Windows

Windows är en skrivbordsplattform som gör det möjligt för användare att komma åt och använda applikationer. Det tillhandahåller ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som tillåter användare att interagera med systemet. Windows stöder också multitasking, vilket gör att användare kan köra flera program samtidigt.

Windows är också en programmeringsplattform. Det tillhandahåller grafik, lagringshantering, säkerhet, ljud, nätverk och kommunikationsmöjligheter för att stödja applikationer. Windows API är det primära sättet som utvecklare interagerar med operativsystemet.

Apple macOS

Apple macOS är en stationär plattform som låter användare ansluta till och hantera sina Apple-enheter. Den innehåller en mängd olika funktioner, som möjligheten att hantera iCloud-lagring, komma åt Apple Music och använda Siri. macOS tillhandahåller också en plattform för utvecklare att skapa appar för Mac App Store.

Linux

En stationär plattform är ett operativsystem som låter dig använda din dator för uppgifter som ordbehandling, webbsurfning och att spela spel. Linux är en populär skrivbordsplattform som är gratis och öppen källkod. Det används vanligtvis på persondatorer, men kan också användas på servrar och andra enheter.

Linux är en mångsidig plattform som kan anpassas för att möta dina specifika behov. Det är relativt lätt att använda, även för nybörjare. Och eftersom det är öppen källkod finns det många gratisapplikationer och verktyg tillgängliga för Linux-användare.

Tips

Ett litet tips om du även vill ägna dig åt seriöst skrivande utan att bli störd av email och notiser hela tiden är att skaffa en analog skrivmaskin. Det finns många gamla behändiga skrivmaskiner men tänk på att om du växlar mellan dator och skrivmaskin så vill du hitta en som har samma tangentsättning som datorer. Det är nämligen inte standardsättningen för skrivmaskiner.