Spelkonsoler

Spelkonsoler är enheter som ansluts till en tv eller bildskärm, som visar en videosignal. De finns i många olika varianter, men alla tillåter en användare att spela tv-spel. Den första spelkonsolen skapades i början av 1970-talet och sedan dess har de blivit allt mer populära. Varje konsol har sitt eget unika spelbibliotek, vilket hjälper till att göra så att den sticker ut från konkurrenterna.

Det finns många olika typer av spelkonsoler, inklusive sådana för PC, Mac, smartphones och surfplattor. Några av de mer populära spelkonsolerna inkluderar PlayStation 4, Xbox One och Nintendo Switch. Det finns också flera andra enheter som inte bara används för att spela spel.

Playstation

PlayStation är en hemmavideospelskonsol producerad av Sony Computer Entertainment. Den första PlayStation-konsolen släpptes 1994 och sedan dess har det funnits ytterligare fyra versioner av PS-konsolen: PS2 (2000), PS3 (2006), PS4 (2013) och PS5 (2020). PS4 är den bästsäljande konsolen i den nuvarande generationen med över 100 miljoner sålda enheter över hela världen. PlayStation 5 har varit en stor succé sedan den släpptes i ett begränsat antal. Att endast tillhandahålla ett begränsat antal enheter har varit en lyckad strategi då hypen runt dessa släpp blivit enorm.

Xbox

Xbox är en hemmavideospelskonsol som produceras av Microsoft. Den släpptes först i Nordamerika den 15 november 2001. Xbox är den första konsolen i Xbox-serien. Xbox var den första spelplattformen som hade en hårddisk direkt ur lådan som standardutrustning, vilket tillåter användare att lagra spel, musik, videor och andra media för uppspelning. Det är Microsofts andra inhopp på spelkonsolmarknaden efter MSX-hemdatorlinjen på 1980-talet. De mest sålda Xbox-spelkonsolerna hittills är ”Halo 2”, på 8,8 miljoner, och ”Assassin’s Creed II”, på 7,5 miljoner enheter.

Nintendo

Nintendo är ett japanskt multinationellt konsumentelektronikföretag med huvudkontor i Kyoto, Japan. Nintendo är ett av världens största videospelsföretag efter börsvärde, och skapar några av de mest kända och mest sålda videospelsfranchiserna genom tiderna, som Mario, The Legend of Zelda och Pokémon.

Nintendo grundades som ett kortföretag 1889 av Fusajiro Yamauchi, och blev så småningom ett videospelsföretag på 1970-talet och utvecklade sådana klassiker som Donkey Kong och Space Invaders. Utöver sina klassiska franchiseavtal har Nintendo skapat några av de mest innovativa hård- och mjukvarorna i spelbranschen, som Wii-konsolen och DS-handhållna enhet.

Med över fyra decenniers erfarenhet av videospel är Nintendo ett av de mest respekterade namnen inom spel. Och med stort fokus på familjevänlig underhållning har Nintendo något för alla.