Facebooks annonsförbud: Varför nu?

Sedan presidentvalet 2016 har Facebook varit under intensiv granskning för sin roll i spridningen av falska nyheter och rysk propaganda. Som svar på denna kritik har Facebook meddelat att de inte längre kommer att tillåta politiska annonser på sin plattform.

Detta beslut kommer som en överraskning för många, eftersom Facebook har varit ett av de mest effektiva verktygen för politiska kampanjer för att nå potentiella väljare. Men med tanke på det offentliga upproret under det senaste året är det klart att något måste göras för att återvinna förtroendet för sociala mediejätten.

Det är fortfarande oklart exakt hur detta förbud kommer att verkställas, men det är en början på att återvinna användarnas förtroende. Bara tiden får utvisa om detta är tillräckligt för att reparera skadan som har skett.

Vad Facebooks annonsförbud betyder för företag
Från och med den 22 januari 2020 har Facebook förbjudit alla politiska annonser i ett försök att minska mängden desinformation och falska påståenden som sprids på plattformen. Detta förbud kommer att pågå till efter det amerikanska presidentvalet i november. Även om vissa företag kan se detta som en negativ förändring, finns det några silverkanter som kan komma från detta beslut.

För det första jämnar det spelplanen för företag av alla storlekar. Små företag har ofta inte budgeten att konkurrera med större företag när det kommer till annonsering på Facebook. Detta förbud ger dem en chans att ses av fler människor eftersom de inte kommer att konkurrera med stora budgetar om annonsutrymme.

Ett annat positivt är att det kan leda till mer kreativitet från företag när det kommer till marknadsföring av sina produkter eller tjänster.

Hur kommer Facebook att överleva utan annonser?
Som världens största sociala medieplattform har Facebook 2,6 miljarder användare. Företaget har byggts på ryggen av dessa användare, som delar sina personuppgifter med Facebook i utbyte mot att de använder sajten gratis. Denna affärsmodell har gjort det möjligt för Facebook att växa till en gigant värd uppskattningsvis 600 miljarder dollar.

Men vad skulle hända om Facebook förbjöd annonser?
Det korta svaret är: vi vet inte. Utan annonser skulle Facebook behöva hitta ett annat sätt att tjäna pengar på sin enorma användarbas. Det mest troliga alternativet skulle vara att börja debitera användarna en prenumerationsavgift. Men det är oklart om folk skulle vara villiga att betala för en tjänst som de för närvarande använder gratis. Det finns trots allt många andra sociala medieplattformar som inte tar ut någon avgift, som Twitter, Snapchat och Instagram.

Övriga annonsförbud från Facebook
Facebooks annonsförbud trädde i kraft den 28 juni 2018 och det förbjuder alla annonser som marknadsför kryptovalutaprodukter och -tjänster. Detta inkluderar initiala mynterbjudanden (ICOs), tokenförsäljning och utbyten. Förbudet gäller även binära optioner och offentliga mynterbjudanden (IPOs).

Annonsförbudet är en del av Facebooks ansträngningar att slå ner på bedräglig eller vilseledande reklampraxis. Kryptovalutarelaterade annonser används ofta för att främja bedrägerier, och Facebook vill skydda sina användare från att bli lurade.

Annonsförbudet är ett stort slag mot kryptovalutaindustrin, som är starkt beroende av onlineannonsering för att nå potentiella investerare. Många legitima företag kommer nu att ha mycket svårare att få ut sitt budskap.

Facebooks annonsförbud är bara ett exempel på de utmaningar som kryptovalutaindustrin står inför. Osäkerhet i lagstiftningen, volatila priser och bedrägerier fortsätter att förfölja sektorn.